salji putih

no copy paste

Sunday, 4 December 2011

THAILAND รักประเทศไทย

assalamualaikum , arini hamba nak cerita pasal hamba pergi holiday di HATYAI , THAILAND nampak macam menarikkan tempat tu , bagi sesiapa yang tahu laa . yang tak tahy duk diam :p so sekarang jom kita story mory .
kalau dah sampai HATYAI first sekali cari kedai makan ah .
nama kedai makan aku lupa tak silap nama kedai CHECAH .
baca dalam bahasa inggeris aww , btw sedap nak mapuh die punya makanan . 

lepas makan , anak buah dua orang nie berebut ipad .
yang pegang ipad tu hak milik die nama die danesh anak sepupu .
yang baring tgh mengamuk tu anak sedara aku nama iman .


gambar nie time dah check in hotel apa semua dah .
agak sibuk kotaraya hatyai ini sebab mall pon disitu , 
hotel pon kat situ , night market pon kat situ , 
time nie dah penat shopping pastu lepak makan-2 dekat gerai


haaaa , indah kan ? cuaca amat baik ketika nie , besar jugak hatyai nie kalau naktahu .
gambar nie time aku bangun pagi nak pergi breakfast dekat lobby hotel lee plaza .

haa , nie breakfast aku pagi tu , simple tapi sedap . 
aku suka tengok telur tuh sebab comel jer :p



black white 
saja amek gambar macam nie sebab aku rasa menarik sangat . 
nie lepas makan apa semua aku turun hotel pergi jalan-2 lagi 
 shopping puas-2 sampai lenguh pengsan berjalan haha . tapi
takpa ah puah hati holiday . yang orang jual nie betol-2 depan hotel .

kata-2 terakhir aku ialah , 
tengok lah yang atas tu <3

WASSALAM

Saturday, 26 November 2011

CAMERAMAN TODAY

assalamualaikum ! hari nie aku punya cerita awal pagi aku bangun kena ikot kakak aku pergi makeup pengantin dan aku jadi cameraman , bakal pengantin amat cantik sekali manakala pasangannya pula aku tak seberapa suka sebab tak seberapa nak handsome tak sesuai kot . hehehe SORRY ah papehal pon semoga kekal ke anak cucu cicit . oke kerja aku sebagai cameraman kena snap gambar ah . JOM KITA SAKSI KAN ~


nie sebelom natural face 


dalam proses nak siap 1


dalam proses siap 2 pakai bulu mata .
leceh nak mampus 


dalam proses siap 3 pakai lipstick


siap , WANITA MELAYU TERAKHIR .
cantik gyla kot pengantin nie , ILOIKE (!)


perfect girl 

OKAY BYE 

Friday, 25 November 2011

HARORO running man

MY BROTHER LASERS PERFORMANCE IN KOREA CLUB .

LAST PART SO FUNNY , HAHAHAHA


Monday, 21 November 2011

RUNNING MAN

Assalamualaikum , nie rancangan RUNNING MAN yang amat popular di korea dan diserata dunia .
hamba minat gyler babi dengan rancangan nie , rancangan nie boleh buat hamba ketawa  macam orang
gyler . nak2 salah sorang dari peserta tuh nama die HAHA die memang suka buat lawak bodo , 
hamba nie peminat HAHA , sekarang aku tertanya-tanya bila plak running man nak datang 
menjelajah MALAYSIA . sumpah aku datang KLIA  nak datang jemput mereka . hehe
bagi yang berminat nak tengok boleh tengok di astro ONE HD di channel 393
setiap hari jumaat pukul 6.30 petang or korang boleh tengok die youtube .
sekarang rancangan nie sudah sampai 69 episod . 
SELAMAT MENONTON



                   

disco right now babe .




love u so much , muah muah <3<3




 jom buat muka macam bangang , one two three (-,,-) AHAHAAHAHA

LOVE RUNNING MAN <3 <3


korang tengok gamba dekat atas tu bergerak atau tidak ? 
kalau korang nampak tak bergerak-gerak maknanya pc or 
lappy korang lembap ah tu , sebab gamba nie bergerak
comey gyle ah . bagi yang tak dapat tengok sorry ah ;)

Friday, 24 June 2011

saya suka perempuan itu



assalamualaikum , apesal LOVE sebab aku ade suke dekat seorang budak perempuan , haishhh bukan suke mula2 nye cuma nak menegur die sebagai kawan lepas tu ade brothers nie cakap perempuan tuh cantik jadi try lah mengorat an ! AHAHA okeoke aku mencuba ...

selepas itu berfacebook n bertwitter lah dengan die sampai ke pagi komenkomen dengan die walaupun mengantuk + sakit pinggang stay melayan die !!!!         

HAH , kenape saya letak gambar nie ? sebab PEREMPUAN NIE GARANG GYLER takut saya di buatnya ! satu lagi die lebih suka berbahasa KAU DAN AKU , then aku layan jela KAU DAN AKU DIE tu tapi daalam loghat terengganu lah MUNG DAN AKU , AHAHAHAHA . MUNG GEDIKS aku panggil die . kasar jugak lah berguraunye tp aku follow je angin die dah tahu die mcm gitu !

ecececececece HELIZA pulak yg keluar , PEREMPUAN NIE BERTUDUNG manis pon same seperti HELIZA ,
baru sehari kenal sudah ade perasaaan rindu pulak , bile keesokkan tgk die tak online dah , selalu taknampak die online ! kalau time aku online die offline time aku offline die online , aduhhhh ! selalu bukak profile die selalu search nama die dekat IM chatbox , senyap macam tu je die mungkin die sibuk kot , HUHU
haishhh ! aku nak mintak no telefon die tp takut die cakap aku nie melebih pulak , baru sehari kenal dah mintak no telefon ! takpetakpe kite kenal2 dalam facebook dulu  okeeeeeee ? HUHU   


   SEBENARNYE AKU MALU NAK CAKAP YANG AKU SUKE DIE
sampai sini saje lah KISAH CINTA MACAM GILA BAYANG AKU NIE HEHEHE mcm tak percaya rasa nie !!!!!!!! okeeeeeeeee lah

Thursday, 16 June 2011

INGIN DISAYANGI

*Bila anda mengucapkan "Selamat Pagi" atau "Assalamualaikum", anda mengucapkannya
dengan bersungguh-sungguh, terang dan sepenuh hati.

*Anda penuh bersemangat dalam menghadapi hidup sehari-hari.


*Anda sentiasa jujur dalam menilai kebaikan-kebaikan orang yang anda temui
.

*Anda banyak mengukir senyuman manis yang ikhlas (kecuali muslimat, tengok tempat dan
keadaan).

*Anda menghargai dan menyanjungi setiap pemberian orang kepada anda.


*Anda mampu bertahan selama berbulan-bulan tanpa meradang dan merengus.


*Anda tidak membebankan orang lain dengan masalah atau tugasan-tugasan anda


*Anda dapat mengingat dengan baik rupa paras dan nama-nama orang.


*Anda dapat melahirkan perasaan tidak puas hati anda dengan sehalus yang mungkin dan tidak
menyinggung hati mana-mana pihak.


*Anda tidak mempersendakan dan mempermainkan mana-mana pihak.


*Anda berhati-hati ketika menyampuk atau memotong percakapan orang lain.


*Anda menitikberatkan cara penampilan anda ketika anda bersosial.


*Anda menghindarkan diri daripada mengucapkan kata-kata kesat dalam perbualan anda.


*Anda tidak lokek dalam menghulurkan bantuan kepada orang.


*Anda tidak menyimpan perasaan syak wasangka terhadap orang lain.

*Anda menitikberatkan perasaan orang lain ketika berkomunikasi (sama ada secara verbal
ataupun unverbal).


*Anda dapat menyesuaikan diri dengan mereka yang ingin berkenalan dengan anda.


*Anda dapat menghindarkan diri daripada menegur kesilapan orang lain secara langsung dan berterus-terang.

Tuesday, 17 May 2011

aku ada FACEBOOK

Assalamualaikum w.b.t semua!
Amat seronok memiliki satu akaun facebook, semuanya ingin ditulis kat Wall.. sampai kalau boleh nak pergi tandas pun ingin ditulis di Wall.. adoi..
Tahu kah anda?
Betapa seronoknya seorang anak muda berborak di sebuah restoran tentang kehebatan Facebook, Friendster, Twitter dll sehingga menimbulkan perasaan kurang selesa di kalangan pengunjung.. ‘Gila ka hapa diorang nih’. Tapi kita tidak boleh kata diorang gila kerana memang mereka ‘GILA’ kerana kegilaan kepada laman sosial kini bermula…
Berbual dengan kuat sampai mendapat perhatian pengunjung adalah untuk menaikkan diri dilihat sebagai golongan paling berteknologi di lokasi tersebut.. tapi dalam masa yang sama diorang tak tahu yang pengunjung restoran tersebut pun ada juga yang memiliki akaun facebook. Daripada yang muda.. sampai ke ‘tua bangka’ semuanya telah memiliki akaun facebook. Apa nak heran! gelak sajalah kepada mereka yang baru menggilainya.. sungguh gila..
Tidak kurang juga yang merasa sungguh ‘BANGGA’ kerana telah lama membuka akaun facebook dan memperlekehkan rakan-rakan yang baru membuka akaun facebook. Siapa yang mendaftar lama dikira sinior lah.. :p sinior kepala hotak.. kalau tak ada yang baru mendaftar setiap hari adakah akaun sinior itu akan bertambah kenalannya? sungguh bodoh perasaan bangga tersebut..
facebook memang banyak kegunaannya, daripada yang muda sampai yang dah ‘tua bangka’ amat mengagumi kehebatan facebook.
ada yang menggunakannya untuk :
1. Mengembangkan rangkaian perniagaan
2. Mencari Jodoh
3. Mencari kenalan baru dan lama
4. Mengimbau memori terdahulu
5. Meminta pendapat
6. Mengasah bakat menulis
7. Mengiklankan perkhidmatan/perniagaan
8. Mengetengahkan hasil karya
Namun ada juga yang menggunakannya untuk
9. Menunjuk-nunjuk kekayaan/kemewahan yang dimiliki
10. Mendedahkan diri mereka yang sebenar
11. Menyebarkan fitnah dan komplot jahat
12. Mengundang perompak/pencuri/penculik mengesan mereka
13. Menggambarkan kehebatan/keberanian diri mendedahkan gambar2 separa lucah milik diri sendiri.
14. Menjalinkan cinta dengan kekasih lama walapun kedua-duanya telah berkahwin.
15. Mewujudkan kembali ‘gang2 haram’ yang dulunya terpisah di alam nyata.
Demikianlah kegunaan facebook bagi orang kita, ternyata facebook juga ada kelebihan dan bahayanya yang tersendiri. Mungkin hari ini kita belum dengar penjenayah menggunakan platfrom facebook sebagai medium ‘mencari makan’. Keyakinan yang tinggi.. satu hari pasti ada! kalau tak percaya tunggu dan lihat.. penjenayah kini bukan lagi ‘bodoh’. Sudah ramai yang terpelajar.. jika anda tidak menggunakan facebook dengan cara yang betul.. andalah insan yang paling bodoh di DUNIA!
Bagaimana untuk menjadi pengguna facebook yang ‘BIJAK’ ?
Nantikan post seterusnya daripada saya… pastikan kehidupan anda tidak dibelenggu kebodohan diri sendiri!
p/s : Kepada adik-adik yang nak membuat karangan berkenaan facebook boleh gunakan point2 di atas sebagai isi penting.. ulaskan sendiri impak bagi setiap isi. Conform dapat 100%! :p

Sunday, 24 April 2011

Dugaan di Tanah Suci Mekah , jalan akhirat

Kata orang pergi menunaikan haji harus menghadapi berbagai-bagai dugaan dan cabaran. Dugaan dari Allah tidak tertanggung bagi sesetengah orang. Ia datang dalam berbagai-bagai bentuk dan situasi. Bila berada di sana, barulah kita dapat melihat dengan jelas bentuk dugaan yang dimaksudkan.
Ada orang hilang, tersesat dalam Masjidil Haram. Seharian ia tidak dapat mencari jalan keluar untuk pulang ke hotel. Bermula dari solat subuh hinggalah lewat malam baru dapat pulang. Itupun setelah bertemu dengan pegawai polis Arab Saudi yang bertugas di kawasan masjid. Pegawai polis tersebut yang menghantarnya pulang ke hotel penginapan.
Ada orang asyik merayau di sekitar kawasan hotel mencari kerbau yang entah di mana ditambatnya. Setiap kali bila ditanya hendak ke mana, beliau akan memberitahu sedang mencari kerbau. Apabila disiasat, rupa-rupanya semasa di tanahair, beliau memelihara banyak kerbau tetapi dilepaskan berkeliaran merosakkan tanaman orang-orang kampung.
Ada orang yang menjadi pelupa sehingga tidak tahu di mana isterinya tinggal. Setiap kali hendak berjumpa isteri, sentiasa tersalah bilik. Setiap kali mengetuk pintu, terkena pintu bilik orang lain. Bila dirisik-risik, rupa-rupanya semasa di tanahair dia sentiasa meninggalkan isterinya di rumah apabila pergi ke mana-mana.
Ada orang terlupa terus bagaimana hendak bersolat. Tidak ingat lagi rukun solat yang selalu diamalkannya. Entah apa yang dibuat dan dibacanya, tiba-tiba terus memberi salam. Jumlah rakaat sembahyang tidak dapat ditentukan.
Orang ada berpesan, bila berada di Tanah Suci, mulut jangan celupar. Jangan bercakap ikut sedap sahaja. Apa yang tidak pernah terfikir oleh kita, boleh berlaku di Mekah Al-Mukaramah. Dua sahabat baik boleh berpisah dan renggang. Suami isteri bergaduh dan bercerai-berai. Anak-anak boleh bergaduh dengan orang tua sendiri. Semuanya kerana mulut tidak dijaga. Bercakap tidak berlapik.
Ada juga orang yang menjadi akrab selepas berjumpa di sana. Bermula dari sentiasa bersama berulang-alik ke masjid untuk bersolat, sehinggalah pulang ke tanahair, terus menjadi sahabat bai. Ada juga cerita orang bertemu jodoh di Tanah Suci. Demikianlah kehendak Tuhan. Alhamdulillah!
Bila kita berkata makanan tidak sedap, alamat tidak makanlah kita. Berlaparlah kerana makanan yang sedap akan terus menerus meloyakan kita. Terpaksalah berbelanja besar membeli makanan yang lain yang belum tentu lazatnya. Kedai makan pula bukan seperti di sini, hendak jumpa sebuah pun susah.
Tanah Suci mengajar kita banyak bersabar dan merelakan semua cabaran dan dugaan. Mulut tidak celupar dan tidak sombong. Bercakap hendaklah melalui pertimbangan akal yang paling waras. Bergurau biar kena tempatnya agar tidak menyinggung perasaan sesiapa. Membantu orang lain patut menjadi perkara pertama yang mesti dilakukan setiap kali hari bermula.
Dugaan dan cabaran ini sebenarnya adalah untuk melatih diri semua orang. Apabila pulang nanti, kita semua ‘berkulit’ baru dengan tabiat yang baru.insyallah

Tuesday, 29 March 2011

BERPISAH DENGAN SAHABAT

Bila nanti kita berpisah,
Jangan kau lupakan . .
Kenangan yang indah,
Kisah kita . .
Jika memang kau tak tercipta,
Untuk ku miliki . .
Cobalah mengerti
Yang terjadi
Bila mungkin memang tak bisa . .
Jangan pernah coba memaksa . .
Tuk tetap bertahan,
Di tengah kepedihan . .
" jadikan ini . PERPISASAHAN yg TERMANIS ."
" yg INDAH dalam HIDUPKU . SEPANJANG WAKTU ."
Semua berakhir,
Tanpa dendam dalam hati . .
Maafkan semua salahku . .
Yang mungkin menyakitimu . .
Semoga kelak kau kan temukan . .
Kekasih Sahabat sejati . .
Yang kan menyayangi . .
Lebih dariku . .
Bila mungkin memang tak bisa,
Menyatukan perbedaan kita,
Dan tetap bertahan . .
Ditengah kepedihan . . .
 

- sebaik PUISI ku utk mu -


Jika jarak memisahkan kita,
Ingatlah, sahabat . . .
Bahwa sebetulnya kita teramat dekat
Bila waktu memisahkan kita,
Renungkanlah, sahabat . . .
Bahwa seribu tahun itu tidak beda dari sedetik
Saat rindu memisahkan kita,
Jangan lupakan, sahabat . . .
Sebenarnya kita sedang berpelukan jadi satu
Jika sedih memisahkan kita,
Lihatlah, sahabat . . .
Bahwa sedih dan bahagiamu adalah milikku juga
Bila sepi mulai menghinggapi kita,
Sadarilah, sahabat . . .
Bahwa kita selalu ada dalam detak irama jantung
Saat tangan kita harus saling melambai
Jangan ucapkan selamat berpisah
Karena didalam persahabatan
Sebetulnya kita tidak pernah pergi kemana-mana

HARI INI PENUH DENGAN SENYUMAN

Manis wajahmu kulihat di sana,Apa rahsia yang tersirat,Tapi zahirnya dapat kulihat,Mesra wajahmu dengan senyuman.Senyuman...senyumanSenyum tanda mesra,Senyum tanda sayang,Senyumlah sedekah yang paling mudah,Senyum di waktu susah,Tanda ketabahan Senyuman itu tanda keimanan.Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlahHati yang gundah terasa tenang,Bila melihat senyum hatikan tenang,Tapi senyumlah seikhlas hati,
Senyuman dari hati jatuh ke hati.
Senyumlah senyumlah Senyumlah seperti Rasulullah,Senyumnya bersinar dengan cahaya,Senyumlah kita hanya kerana Allah,Itulah senyuman bersedekah.Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlahItulah sedekah yang paling mudah,Tiada terasa terhutang budi,Ikat persahabatan antara kita,Tapi senyum jangan disalah guna.Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah

Monday, 28 March 2011

A LITTLE TITANIC STORY

Of all the amazing tales told about the Titanic, there is one little story I always find fascinating even though it tells us absolutely nothing about the details of the tragic sinking on that cold night in April 1912.
It is not the fact that the great liner was designed and had the space to carry 48 lifeboats but only 16 were actually included to fulfil the letter of the law. It was not the fact that in spite of ice warnings the ship's speed was not reduced. If it had been, then fewer watertight compartments would have been flooded, and the ship would have remained afloat much longer, and possibly been salvaged.
Not even the fact that after the order was given for women and children to go first, all of the children from the 1st. and 2nd. class were saved but most of the children in the 3rd class were drowned. (All 5 of 1st class children saved, all 24 of 2nd. class children saved but only 23 of the 76 in 3rd. class saved, 60% of these were lost). Or that all of the rocket signals fired by members of the Titanic crew were misunderstood by sailors on a ship not far away.
No. It was none of these. It was the story of Jerome Bourke from Cork.
Jerome Bourke was a young enthusiastic lad from Glanmire near Cork City. He planned to go to America in the Spring of 1912 following two of his sisters who had gone to the USA some time before.
One of the last known photographs of the Titanic
Another sister of his, Nora was very friendly with the checker at the ticket office and he suggested that Jerome could travel on the new liner 'Titanic' which would be calling at Queenstown a few weeks later. Jerome's dreams were coming true.
Before his departure, a neighbour, Mrs 0'Connell, came to the Bourke house with some holy water. Jerome's mother filled some of this water into a small bottle so that Jerome could take it with him. His sister Nora had been on a trip to Lourdes the year before and she brought this special bottle back with her.
On the morning of April 11th Jerome said good bye to his family and with his few possessions, including the bottle, he embarked on the new liner at Cobh. That evening he had his last view of the Cork Coast as the ship sailed silently past the Daunt Rock and out to sea.
The ship hit the iceberg on the night of the Sunday 14th of April at about 10.40 pm and within an hour many lifeboats were filled and lowered to the water. It was 2.20 am on the Monday morning when the ship actually went down and most of the passengers died from exposure in the ice-cold water while floating about wearing their life jackets.
Like everybody else, the Bourke's learned of the tragedy of the sinking. They feared for the worst and every day for about three weeks people called at the house to see if they had any news of Jerome. By early May they got the dreaded news and they mourned for Jerome, and all the other people whose lives and hopes and dreams were dashed by this tragic happening.
Over a year later in early Summer of 1915, a man walking with his dog along the shore, half way down the river in Cork harbour (near Dunkettle), found this unusual bottle which appeared to have come in with the tide. On removing the cork he found a rolled up piece of paper containing a message written with pencil.

Jerome Bourke's note
Did this bottle come all the way back to Cork harbour and end up on the the shore near Dunkettle. There are a number of possibilities as to how the bottle came to be on a shore only a few miles from the Bourke's home in Glanmire.
1. The bottle may have been thrown there recently by some other person.
- But Jerome had the bottle with him on the Titanic when leaving Cobh.
2. Jerome may have thrown the bottle into the sea as the ship left Cork harbour.
- But why write the 13th April when it was only the 11th when leaving Cork ?
The last known photograph of the Titanic
Since the date on the note was the 13th, we can reasonably accept that the message was written on the Saturday, the day before the Titanic hit the iceberg. There is also the slight possibility that Jerome wrote this note on the Sunday night after the accident, but made a mistake when writing the date. The note was rolled up and inserted into the bottle and the cork then firmly pushed down into the neck of the bottle which was then thrown into the sea. The little bottle stayed afloat and the current carried it back again towards the Irish coast, a journey of nearly 3000 miles. It is a coincidence that it should be carried back in through Cork harbour and end up in the Parish where Jerome was born, - even if it did take nearly 14 months before it was found.
Not having Jerome's remains or his grave to visit, Jerome's Mother and family were very thankful to have something tangible to remind them of Jerome after such a tragic end to a trip to America.
The above story was related by John Bourke (nephew) and by Brid 0'Flynn (his grand-niece) on an the Nationwide Programme broadcast on RTE a few years ago.

KENAPA SAYANG MAK DAN AYAH

Kanak-kanak kalau ditanya kenapa sayang mak dan ayah, mereka mungkin tidak tahu apa yang patut di jawab. Kita ketika zaman sekolah dulu-dulu, kalau ditanya kenapa sayang mak dan ayah, mungkin ini jawapan skemanya;
“ Kerana mereka yang membesarkan saya. Tanpa mereka siapalah saya.”
Marah tak kalau saya katakan jawapan skema itu salah! Bukan 100% salah, cuma tidak tepat. Kenapa sayang mak da ayah? Jawapan paling tepat mestilah..
“Sebab Allah suruh saya sayang ibu bapa saya.”
Ya, kita kan hamba Allah. Kita kan orang Islam. Nak tak nak kita kena ikut perintah Pencipta kita. Kalau Allah suruh kita sayang ibu bapa kita. Kita kenalah sayang mereka.

“Dan Kami wajibkan kepada manusia agar (berbuat) kebaikan kepada kedua orang tuanya. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan Aku dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai ilmu tentang itu, maka janganlah engkau patuhi keduanya. Hanya kepadaKu lah tempat kembalimu. Dan akan Aku beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.” [ Al-‘Ankabut:8]
Maknanya Allah menyeru manusia untuk berbuat baik kepada kedua ibu bapa kita. Kita diseru mentaati ibu bapa kita selagi  suruhan mereka tidak melanggar syariat Islam. Tapi amat menyedihkan dan memilukan sekali apabila di zaman yang serba moden ini banyak kisah yang kita dengar tentang ibu bapa yang dipinggirkan.
Mungkin nasihat demi nasihat yang diberikan selama ini kurang berkesan.
“Tak baik buat macam tu. Ibu bapa banyak berkorban membesarkan kita.”
“Tak baik buat macam tu. Ibu bapa boleh jaga 10 oranga anak tapi 10 orang anak tak boleh jaga ibu bapa,”
Tapi apabila Allah, Pencipta Yang Satu telah berfirman dalam kalamNya menyeru manusia berbuat baik kepada ibu bapa, siapalah kita yang kerdil ini mahu mengingkari perintah Pencipta kita itu.
“Dan (ingatlah), ketika Kami mengambil janji dari Bani Israil (yaitu): Janganlah kamu menyembah selain Allah, dan berbuat baiklah  kepada ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, serta ucapkanlah kata-kata yang baik kepada manusia, dirikanlah solat dan tunaikanlah zakat. Kemudian kamu tidak memenuhi janji itu, kecuali sebahagian kecil daripada kamu, dan kamu selalu berpaling.” [Al-baqarah:83]
“Katakanlah ( Muhammad), “Marilah kubacakan apa yang diharamkan atas kamu oleh Tuhanmu yaitu: janganlah kamu mempersekutukan sesuatu dengan Dia, berbuat baiklah terhadap kedua orang ibu bapa, dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu karena takut kemiskinan, Kami akan memberi rezki kepadamu dan kepada mereka, dan janganlah kamu mendekati perbuatan-perbuatan yang keji, baik yang nampak di antaranya mahupun yang tersembunyi, dan janganlah kamu membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) melainkan dengan sesuatu (sebab) yang benar”. Demikian itu yang diperintahkan kepadamu supaya kamu memahami(nya).” [Al-An’am: 151]
Bukan sekali bukan dua kali, malah berkali-kali Allah menyeru kita berbuat baik kepada kedua orang tua kita. Jika semua manusia taat kepada perintah Allah ini, mungkin tiada lagi kita dengar berita ibu dibiarkan ditepi-tepi jalan. Saya pernah terbaca kisah ini di akhbar suatu ketika dahulu;
“Seorang ibu yang tinggal di Sarawak, sanggup meminjam duit dari sanak saudara untuk membeli tiket kapal terbang ke Kuala Lumpur untuk mencari anaknya yang lama terpisah. Setelah sampai dan berjaya mencari alamat tempat tinggal anaknya, ibu tua itu pergi dengan harapan dapat memeluk anak gadisnya itu. Tapi malang sekali apabila anak gadisnya yang sudah berkahwin itu tidak mengaku wanita itu adalah ibunya. Ibu tua yang membawa hadiah baju kurung buat anak gadisnya itu terpaksa beredar dari situ dan terpaksa bermalam di balai polis.”
Sanggupnya seorang anak menghalau ibu tua yang datang begitu jauh untuk bertemu dengannya. Jadi, kita yang masih punya perasaan sayang dan cinta pada ibu bapa kita sepatutnya bersyukur kerana Allah masih menganugerahkan nilai kasih sayang dalam diri kita. Sekarang kita sudah tahu siapa yang harus kita sayangi, kepada siapa kita harus berbuat baik.
Selepas ini kalau ada orang tanya lagi, kenapa sayang mak dan ayah, kita jawablah;
“Sebab Allah suruh saya sayang kedua ibu bapa saya.”
Tapi perbuatan kita pun mestilah selari dengan apa yang kita lafazkan.
Curahkan sepenuh kasih sayang kepada Ma, Mama, Papa, Ummi, Abah, Baba, Ibu, Mummy, Daddy kita.
Ikhlaslah menyayangi mereka kerana Allah s.w.t.

KAWAN

>KAWAN<....

Bukan "1"
tapi berjuta.....

Bukan untuk diguna
tapi untuk dijaga......

Bukan untuk dimusuhi
tapi untuk disayangi.......

Bukan untuk sementara
tapi untuk selamanya.......

Bukan untuk dilupakan
tapi untuk diingati........

Bukan untuk ditingalkan
tapi untuk dirindui........

Bukan hanya disini
tapi dimana-.mana.......

Bukan setakat ini
tapi hingga ke hujung nyawa......